Kefken-Kerpe

Kefken ve Kerpe. İzmit'in Karadeniz sahilinde yer alan iki yerleşke. Ulaşım imkanı ve yakınlığı nedeniyle Marmara bölgesi ve yakınındaki pekçok insanın özellikle günübirlik tatil seçeneklerinden en önemlisi.
Ancak bu bölge sadece denize girmek için değil aynı zamanda günü birlik yürüyüş içinde uygun alternatifler sunuyor.

Önce Ulaşım:

Ulaşım için en uygun seçenek otomobil. Tem otoyolunu kullarak İzmit doğu veya batı çıkışlarından (tercihen İzmit otogarına yönlendiren çıkıştan) otobandan ayrıldıktan sonra Kandıra tabelalarını takip ediyorsunuz. 
Önce ünlü Kandıra cezaevi ile karşılaşırsınız. Yolunuza devam ettikçe yaklaşık 40 km sonra Kefken ve Kerpe yol ayrımına gelirsiniz. Seçim sizin hangisine ya da önce hangisine gitmek isterseniz.  

Tabi bir seçenek de Şile-Ağva üzerinden ulaşım ama yol en az 1 saat daha uzar :)



Ulaşım için  bir diğer seçenek ise bölgeye çalışan ve haremden hareket eden otobüsler. Bunlar da gayet uygun saat ve ücret seçeneğine sahipler.

Yol üzerinde:

Yol üzerinde giderken ilk yapılması gereken iş, uygun bir yol üstü kahvaltı durağına uğramak :) biz Mini köşk adındaki yeri seçtik, kişi başı kahvaltı 18 tl. açık büfe (ama gerçekten açık büfe)
Tıka basa yiyoruz, çünkü tüm gün bolca yürüyeceğiz. ;)

Kefken:
İlk olarak Kefken'e geçiş yapıyoruz burada askeriyenin dinlenme tesisi yer alıyor, Ayrıca Balık pazarı da yine burada. Vakitlice gelirseniz mangalda yapacak balıklar almanız mümkün.
Daha sonra ısınana ve yolda yorulan ayaklarınızı sakin bir denizin kumlarında rahatlatabilirsiniz.
 Daha sonra tekrar arabaya binip çok az yol alarak Pembe Kayalar'a geliyorsuz. Pembe kayalar dalgaların aşındırması ile oluşan tamamen jeolojik yapıdalar. Ancak Osmanlı zamanında kayaların ıslanınca yumuşaması, kolay işlenebilir olması ve renginin dikkat çekiciliği nedeniyle denizden gemilerin yanaştırılarak taş ocağı gibi işletildiği ve camilere dekoratif amaçlı taşındığı bir dönem de olmuş.

Buradan ayrıldıktan sonra Kerpe'ye geçiyoruz. Burası Kefken'e göre yerleşim olarak daha gelişmiş ve turistik bir bölge, haliyle restoran ve çay bahçeleri daha iyi, deniz kenarı yürüyüşü için bir kordon bile mevcut. Burada ilk durak Kartal Kayası, burası da yine jeolojik bir oluşum. Kalker tabakaların yükselmesi ve zamanla dalgaların aşındırması ile meydana gelmiş. 
Yörenin gençleri için ise bu kayalıklar bir erkeklik gösterisi yeri.
 
Burada iç kısımlarda uygun bir noktaya aracınızı bırakarak kendinize bir yürüyüş rotası çizebilirsiniz.

 






Tavsiye:
Buraya kadar gelmişken kandıra biberi (sivri biber) almadan dönmeyin derim.