Taraklı

Sakarya'nın güzel, hoş, yıpranmış ve baygın ilçesi Taraklı. Aslında ilçesi diyoruz ancak köyü desek daha doğru olacaktır. Tümünü yürüyerek  icik cıcık gezmek için 2 saat yeterli. Tabi sadece gezme bakımından değil yaşam kültürü bakımından da köy demek yanlış olmaz.

Sakarya Pamukova ayrımından ayrılıp Antalya istikametinde yol alırken Geyve çıkışından çıktıktan sonra vadiler arasında yeşillikler içinde dolanarak gidiliyor Taraklı'ya.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiş. Şimdilerde ise böyle bir zanaat tamamen tükenmiş durumda.

Taraklı beni en çok bulunduğu coğrafya dokusu ve temiz havasıyla etkiledi. En az iki yıl daha yatırım ve akıllı yöneticilerle şehir olarak da bir noktaya geleceğini söyleyebilirim. Bu noktada gelmesi gerektiğini de düşünüyorum, zira geçmişi 100-300 yıl aralığında değişen etnoğrafya değeri olan konakları ve evleri mevcut. Bunlardan şu an için sadece 3 tanesi restore edilmiş (?) bunlar da acilen butik otel hizmetine sokulmuş. Oysa şehrin esas olarak etnoğrafik değerinin turizm tanıtımlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Şehire çok turistin gelmesi buraya özgü kültürün korunmasından sonra gelmesi gereken bir durum. Zaten kaybedilmiş olan bir takım değerler ve insan faktörü şehirde açıkça gözleniyor. Uydu antenlerinin arkasından görünen belkide yüzlerce yıllık terk edilmiş köy evlerini görünce insan kaygılanıyor.

Şehirde belki de yemek yenebilecek yegane yer Merkez Lokantası. Bir de 2 sokaktan oluşan çarşı var ancak bunlar şimdiden aperatif yiyecek satan işletmeler ile dolmuş. İşin ilginç yanı kültür yaşatmaya çalışılan ve turistikleştirilen bir şehrin çarşısında tarım ilacı satan dükkanın yanında bir kahvehane bulunabiliyor. Pek çok dükkan ise boş. Bu boşluksa aynı zamanda halkın ekonomik olarak ne tür faaliyetlerde bulunduğunu düşündürüyor. Esasen çoğu tarım işi yapıyor.



Köy Yavaş Şehir (Cittaslow) olarak seçilmiş durumda; ancak bu konuda şehirde ne yapılıyor derseniz gözlemim. hiçbirşey! Öyle ki bu anlamda bırakın bir turizm tanıtımı (kastım çok kişi gelsin değil bir bilgilendirme) tek bir levha bile yer almıyor hiçbir yerinde.

CittaSlow ya da Yavaş Şehir Nedir?
Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca "Citta (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının (Bra - Francesco Guida, Orvieto - Stefano Cimicchi ve Positano - Domenico Marrone)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni'nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.
Kaynak: Vikipedi

Bilgi için CittaSlow Türkiye

Daha fazla bilgi için: http://www.tarakli.bel.tr/tarihce.asp